International
mas-wrestling
federation
Facebook page
English
Russian

Juha-Vesa Jäntti on Mas-wrestlingin kehdossa Jakutiassa "tähti, tai ainakin kylähullu" – Karun nuoruuden elänyt pyhtääläinen järjesti kotikuntaansa lajin suurtapahtuman

17.01.2021
Kapulan hallinnasta otellaan maailmancup-osakilpailussa ensi kesänä Pyroll-areenalla. Suomessa laji on marginaalinen, mutta Jäntin mukaan se on Jakutiassa enemmän kuin urheilua.

Pyhtäällä taistellaan ensi kesänä puukapulan hallinnasta, ja asialla ovat maailman huipputekijät. Mas-wrestlingin maailmancupin osakilpailu järjestetään Pyroll-areenalla kesäkuun lopussa.

– Tämän tason kisaa ei ole koskaan järjestetty Suomessa, sanoo Juha-Vesa Jäntti, pyhtääläinen Suomen Mas-wrestlingliiton puheenjohtaja.

Hän istuu myös lajin kansainvälisen liiton hallituksessa. Vuosi sitten liiton puheenjohtaja Lena Tomskya kävi Pyhtäällä, vakuuttui puitteista ja myönsi EM-kisat vuodeksi 2020. Ne vei korona.

– Nämä ovat isommat kisat, tämä on paljon parempi asia Suomen liitolle ja Pyhtään kunnalle. Järjestämme kilpailut hyvässä yhteistyössä kunnan kanssa, Jäntti kiittelee.

Pyhtäälle odotetaan noin 120 kilpailijaa arviolta 10–15 eri maasta. Suomessa kyse on marginaalilajista, harrastajia on paljon esimerkiksi Venäjällä, Unkarissa ja Kirgisiassa.

– Mikä tahansa kunta olisi varmasti ylpeä saadessaan isännöidä kansainvälistä urheilutapahtumaa. Toivomme, että kilpailut voidaan järjestää turvallisesti kesällä, Pyhtään kunnanjohtaja Jouni Eho sanoi tiedotteessa.

Taistelua kapulasta

Mas-wrestlingissä ottelijat asettuvat istumaan lattialle 25 senttiä korkean väliseinän eri puolille, jalat seinää vasten. He tarttuvat puukapulaan, ja ottelun voittaa sen, joka saa kapulan irtoamaan vastustajan kädestä tai pakottaa hänet tulemaan väliseinän yli.

Voimailua harrastanut Jäntti tutustui lajiin vuonna 2014. Hän matkusti lajin kehtoon Venäjälle Itä-Siperian Jakutiaan Suomen MM-ryhmän joukkueenjohtajana. Pesti tuli yllättäen.

– Samana vuonna Pyhtäällä oli jotkut pienet kisat. Siellä tuli puhetta MM-reissusta, ja joukkueenjohtajaksi ei ollut oikein halua. Olen matkustanut paljon Venäjällä, ja heti kilisivät kellot, että siellä on fanaattista urheilukansaa. Olen itsekin sellainen, enkä katunut lähtöä.

Alla olevassa videossa Jäntti kilpailee vuoden 2018 MM-kisoissa. Jos video ei näy oikein, voit katsoa sen tästä linkistä.

Paita pois ja valokuviin

Jakutiassa eli Sahan tasavallassa Jäntti koukuttui lajiin heti. Mas-wrestling on nyt iso osa hänen identiteettiään. Hänellä on selässä jättikokoinen tatuointi, jossa on kapula ja kädet.

– Jakutiassa Mas-wrestling on kansallislaji. Olen siellä jopa jonkinlainen tähti, tai ainakin kylähullu. Aina siellä joudun ottamaan paidan pois ja kamerat räpsyvät. Lajiperhe on hyvin läheinen, ja laji on jotain enemmänkin kuin urheilua.

– Ehkä se johtuu jakutialaisista, he ovat jollain lailla vähän shamaanihenkisiä. Kun kilpailut ovat ohi, hallin valot sammutetaan ja 500 ihmistä tanssii ympyrässä paikallisen musiikin soidessa. Se on ihmeellinen tunne. En tiedä henkisyydestä, mutta hyvää henkeä siinä on, Jäntti kertoo.

"Haluan elää enkä kuolla"

Hänen tatuoinnissaan on myös päivämäärä 29.5.1994 ja teksti Second chance (uusi mahdollisuus).

Jäntti ei saanut elää normaalia lapsuutta. Hän kehottaa katsomaan Jakutiassa hänestä kuvatun YouTube-haastattelun.

Perheessä oli päihde- ja mielenterveysongelmia, joita Jäntti joutui seuraamaan 10 vuoden ajan. 16-vuotiaana hän joutui viemään harhoja nähneen äitinsä mielisairaalaan.

– Kaksi vuotta myöhemmin olin itsekin mielisairaalassa. Olin alkanut juoda alkoholia piilottaakseni ongelmani, ja painuin aina vain syvemmälle, Jäntti kertoo videolla.

Vuonna 1994, 25-vuotiaana, hän oli koditon alkoholisti. Sitten tuli se uusi mahdollisuus.

– Ystäväni antoi minulle huoneen, jossa asua. Yhtenä aamuna heräsin, ja joku voima tuli sisältäni. Tajusin, että haluan elää enkä kuolla.

Hän sai tukea juomattomilta ystäviltään ja ryhtyi pitämään huolta itsestään. Päihteet jäivät.

– Jos joku olisi kertonut minulle vuonna 1994, että vuonna 2018 olen Mas-wrestlingin MM-kisoissa, en olisi uskonut, Jäntti sanoo.

– Tässä minä kuitenkin olen, jotain olen saavuttanutkin ja elämä hymyilee.

Ei pelkkä voimalaji

Nyt Jäntti, 52, on koukussa vain Mas-wrestlingiin. Hän on kiertänyt kisoissa yli kymmenessä eri maassa. Paras saavutus tuli syksyllä 2019, kun Jäntti sijoittui painoluokkansa kolmanneksi maailmancupin osakilpailussa Puolassa.

– Siihen kulminoitui vuosien työ. Tämä ei ole pelkkä voimalaji, vaan pään kanssa pelataan paljon. Vahvin ei välttämättä voita. Matsin voi hävitä jo valitsemalla väärän otteen, jolla ei sitä vastustajaa vastaan pärjää, Jäntti kertoo.

Hänen mukaansa voiman osuus suorituksesta on noin 60 prosenttia. Muut tarvittavat ominaisuudet ovat liikkuvuus, otevoima, räjähtävyys ja henkiset taidot kuten taktiikka.

– Omat otteluni ovat usein pitkiä, pisimmillään yli minuutin mittaisia. Minulla on aika hyvä otevoima ja pyrin väsyttämään vastustajan. Se on kuin shakkia, katsotaan kumpi väsyy ensin. Mutta jos vastustajat ovat epätasaiset, ei ottelu kestä monta sekuntia.

Jäntti pyrkii siihen, että pystyisi itsekin kilpailemaan Pyhtäällä.

– Yritän värvätä kilpailunjohtajaksi Ruotsissa asuvan kaverini.


Author: Antti Kaarto
Source:  https://kymensanomat.fi/
Source URL:  https://kymensanomat.fi/uutiset/urheilu/ad983e08-0184-4d52-afa5-d8516dc2dc65
Country:  Finland
Back to the list